Guide: Sådan opbevarer du dine madvarer korrekt i et køle-fryseskab
Korrekt opbevaring af madvarer i et Vestfrost køle-fryseskab er ikke bare godt for hygiejnen og holdbarheden af madvarerne. Det er også sund fornuft, fordi du undgår at smide mad ud, som er opbevaret forkert, og derved ikke kan spises.
Vi har samlet en lang række gode råd til, hvordan du får styr på opbevaringen af dine madvarer i dit Vestfrost køle-fryseskab. Du bliver både klogere på, hvor du skal opbevare de forskellige fødevaregrupper, og hvad der ikke må opbevares sammen.
For at gøre det mere overskueligt så har vi opdelt guiden efter køle- og fryseafdelingen i køle-fryseskabet.
Korrekt opbevaring i køleafdelingen
Køleskabsdelen er beregnet til korttidsopbevaring af mad- og drikkevarer.
Korrekt opbevaring af fødevarerne:
- Flasker kan opbevares i den dertil indrettede dørhylde.
- Ferske madvarer, der er godt emballerede, kan opbevares på skabets hylder.
- Frisk frugt/grøntsager bør opbevares i grøntsagsskuffen.
- Mejeriprodukter og æg kan anbringes i de dertil indrettede rum i døren.
- Tilberedte madvarer bør opbevares i lufttætte beholdere med låg.
- Fersk kød pakkes i plasticposer og anbringes på den nederste hylde. Lad ikke fersk, uindpakket kød komme i kontakt med tilberedte madvarer. Fersk, hakket kød bør tilberedes samme dag, som det er købt.
- Andre ferske kødvarer bør højest ligge i køleskabet i 2-3 dage.
Gode råd til korrekt opbevaring
- Lad varme mad- og drikkevarer køle af, inden de anbringes i skabet.
- Undlad at anbringe varm mad i køleskabet. Vent, til maden har stuetemperatur. Varme madvarer får temperaturen i køleskabet til at stige, hvilket kan forårsage madforgiftning og ødelæggelse af madvarerne.
- Under normale driftsbetingelser er det tilstrækkeligt at indstille køleskabets temperatur til +4 °C.
- Køleskabets temperatur bør være mellem 0-8°C, friske madvarer, der opbevares ved en temperatur under 0°C, kan fryse og rådne, mængden af bakterier stiger ved temperaturer over 8°C, og det kan ødelægge madvarerne.
- Kødprodukter, frugt og grøntsager bør ikke opbevares sammen, da de kan forurene hinanden (også kaldet krydskontaminering).
- Madvarer bør opbevares i lukkede beholdere eller tildækket i køleskabet for at forhindre fugtdannelse og lugt.
- Opbevar aldrig eksplosive og brandbare væsker i køleskabet (f.eks. acetone, benzin og lignende). Alkohol med en høj procent bør opbevares stående i forseglede flasker.
BEMÆRK: Kartofler, løg og hvidløg bør ikke opbevares i køleskabet.
Korrekt opbevaring i fryseafdelingen
Fryseafdelingen i skabet er 4-stjernet og beregnet til langtidsopbevaring af frosne madvarer og fremstilling af isterninger.
Korrekt opbevaring af madvarer i fryseafdelingen
- Læg frostvarer i fryseren så hurtigt som muligt efter køb, og opbevar gerne varerne i en køletaske under transporten fra indkøbsstedet.
- Vær sikker på, at indholdet er mærket med art og dato.
- Overskrid ikke datoen for sidste salgsdag eller "Bedst inden". Hvis der ikke er nogen tidsangivelse på emballagen, bør produktet højest ligge i fryseren i 3 måneder.
- Læg ikke ferske madvarer op ad allerede indfrosne varer, da disse derved kan tø op.
- Indfrys ikke for store mængder ad gangen. Maden bliver bedst, hvis den fryses helt igennem i løbet af så kort tid som muligt.
- Den normale opbevaringstemperatur i fryseren bør være -18°C. Dette kan kontrolleres med et frysetermometer, så man sikrer sig, at skabet har den korrekte temperatur. Aflæsning af termometeret skal ske meget hurtigt, idet temperaturen stiger med det samme, når man tager termometeret ud af skabet.
- Mousserende drikke bør ikke fryses, og is bør ikke spises direkte fra fryseren (risiko for forfrysning).
Gode råd ved eventuel strømafbrydelse
- Ved en eventuel strømafbrydelse bør man undgå at åbne fryserdøren. Efter en længerevarende strømafbrydelse bør man undersøge madens kvalitet og enten spise den straks eller tilberede den og indfryse den igen. Hvis man lægger varme madvarer ind i fryseren, vil kompressoren køre hele tiden, indtil madvarerne er indfrosne. Herved kan køleskabet midlertidigt blive meget koldt.
Best practice – og ændring i smag ved nedfrysning
- Frosne fødevarer, der er blevet optøet, bør tilberedes ligesom friske fødevarer. Hvis de ikke er tilberedt efter at være blevet optøet, må de aldrig fryses igen.
- Smagen af visse krydderier i færdigretter (anis, basilikum, brøndkarse, eddike, assorterede krydderier, ingefær, hvidløg, løg, sennep, timian, merian, peber osv.) ændrer sig, og de antager en stærk smag, når de har været nedfrosne i lang tid. Derfor bør der kun tilsættes en lille mængde krydderier, hvis du planlægger at fryse maden ned. Ellers kan de ønskede krydderier tilsættes, efter at maden er optøet.
- Opbevaringstiden for maden er afhængig af den anvendte olie. Egnede olier er margarine, kalvefedt, olivenolie og smør, og uegnede olier er jordnøddeolie og svinespæk.
Se vores udvalg af Vestfrost produkter her